De beste gerechten voor thuis!

De beste gerechten voor thuis!

De Nederlandse bevolking is de afgelopen jaren stukken minder tijd kwijt geweest aan de voorbereiding van het eigen avondeten. Uit onderzoek is gebleken dat van alle achttien tot zesendertigjarige 29% maar liefst één keer of vaker per week uit eten gaat. Daarnaast bestelt minimaal 1/3e van deze leeftijdsgroep ook vaker dan één keer in de maand haar avondeten. Men houdt ervan om goed en gevarieerd te eten, zolang ze hier maar niet al te veel moeite voor hoeven te doen. Omdat deze cijfers toch wel vrij zorgwekkend zijn, als het gaat om de algehele kookkennis van millennials, willen we je in deze blog een aantal gemakkelijke gezonde Surinaamse recepten meegeven. De Surinaamse keuken is een van de meest veelzijdige keukens die er bestaat en dit maakt de keuken voor iedereen toegankelijk. Doordat de Surinaamse keuken en daarbij komend de Surinaamse gerechten enorm veelzijdig en gevarieerd zijn, kun je deze gerechten gemakkelijk verwerken in je reguliere eetpatronen. Veel gerechten uit de Surinaamse keuken hebben een basis van rijst, bami, nasi of aardappels! Zoals je merkt zijn dit ook de basisgerechten in vele andere keukens, verspreid over de gehele wereld. De Surinaamse keuken is zo veelzijdig omdat deze ook beïnvloed is door al deze verschillende culturen en keuken doordat mensen uit de gehele wereld in het verleden in Suriname zijn komen te wonen.

Gevulde sopropo met kip gehakt

De gevulde sopropo met kip gehakt is een uniek gerecht waarvan veel mensen niet weten wat ze zich erbij moeten voorstellen. Dit typische Surinaamse eten wordt bereid in zoals de naam doet vermoeden in een sopropo. De sopropo is een relatief onbekende groente in Nederland maar wordt in de Surinaamse keuken omarmd en veel gebruikt. De sopropo lijkt een beetje op een combinatie van een courgette en een bultige kalebas. De sopropo smaakt van zichzelf bitter. Als je van bitter houdt, dan kun je de sopropo zo nuttigen. Veel mensen vinden bitter echter geen lekkere smaak en hierdoor moet de bittere smaak van de sopropo naar de achtergrond van het gerecht worden gebracht. De sopropo wordt dan ook vaak gevuld met andere producten zoals in dit geval met kip gehakt, tomaat en verscheidene kruiden. Door de sopropo te vullen met deze smaakrijke vullingen, krijgt het gerecht een unieke smaak van gekruide kip gehakt, tomatenpuree en de bittere sopropo. Het gerecht wordt zoals vele gerechten uit de Surinaamse keuken geserveerd met witte rijst of nasi, gecombineerd met sambal.

Roti

Wie aan Surinaams eten denkt, denkt aan roti! Roti is een typisch Surinaams gerecht dat inmiddels ook meer en meer geconsumeerd wordt door niet-Surinaamse bevolkingen over de gehele wereld. Een écht basis recept voor roti bestaat wel, maar roti is een zo ontzettend veel gekookt recept binnen de Surinaamse keuken dat iedereen zijn eigen variatie erop nahoudt. De basis van roti bestaat uit gekookte aardappel, roti vellen, kouseband, kippenbouillon, ui, knoflook en eieren. Naast deze basisingrediënten dienen er nog enkele kruiden te worden toegevoegd, de meest gangbare kruiden om toe te voegen zijn massala kruiden, zout en peper. Allereerst dienen de knoflook en uien te fruiten in de pan, vervolgens wordt de kip toegevoegd en later ook de aardappelen. Hierna dient de bouillon langzaam te worden toegevoegd zodat het eten de bouillon goed tot het voedsel genomen kan worden. Dit proces neemt ongeveer drie kwartier werk in beslag, want dan zullen de aardappels goed doorgekookt zijn. Een kwartier voor het einde van deze drie kwartier kun je de kousenband toevoegen. Tijdens het toevoegen van de bouillon kun je alvast de eieren hard koken. Deze dienen samen met de rest van het gerecht te worden geserveerd. Het voedsel dient te worden geserveerd in een pan, zodat het lekker warm en smaakvol blijft. De roti vellen dienen van tevoren opgewarmd te worden, zodat het diner als warm geheel geconsumeerd kan worden.

Sluit Menu