Meer dan 100 begraafplaatsen van Oeigoers gesloopt door Chinese autoriteiten, laten satellietbeelden zien

Meer dan 100 begraafplaatsen van Oeigoers gesloopt door Chinese autoriteiten, laten satellietbeelden zien

Beijing (INFOMAG) Uyghur-dichter Aziz Isa Elkun vluchtte bijna 30 jaar geleden uit de verre westelijke regio Xinjiang in China
Hij is niet welkom in het land. Hij kan zijn moeder niet eens bellen. Ze zei dat het beter was als hij dat niet deed, want elke keer als hij dat deed, zou de politie aan haar deur verschijnen.
Dus toen de vader van Elkun stierf in 2017, was er geen manier om terug te gaan naar China voor de begrafenis. Om dichter bij zijn familie te zijn, zou hij het graf van zijn vader bekijken op Google Earth
“Ik weet precies waar zijn tombe is,” vertelde Elkun INFOMAG in zijn huis in Noord-Londen. “Toen ik een kind was, zouden we daarheen gaan, in de moskee bidden, onze familieleden bezoeken. De hele gemeenschap was verbonden met dat kerkhof.”
Zo “bezocht” hij zijn vader bijna twee jaar lang. Maar in juni veranderde er iets. De satellietfoto op Google was bijgewerkt en het kerkhof dat er vroeger was, was nu niets meer dan een afgeplat, leeg veld.
China lijkt al enkele jaren de traditionele begraafplaatsen van Oeigoers te vernietigen als onderdeel van wat critici beschrijven als een bredere, gecoördineerde campagne om islamitische overtuigingen en moslimminderheidsgroepen binnen zijn grenzen te beheersen.
In een maandenlang onderzoek, in samenwerking met bronnen in de Oeigoerse gemeenschap en het analyseren van honderden satellietbeelden, heeft INFOMAG meer dan 100 begraafplaatsen gevonden die zijn vernietigd, de meeste in slechts de afgelopen twee jaar. Deze rapportage werd ondersteund door tientallen officiële mededelingen van de Chinese overheid die de “verplaatsing” van begraafplaatsen aankondigden.
De vernietiging van de begraafplaatsen van Uyghur werd voor het eerst gemeld in oktober door het Franse persbureau AFP en satellietbeeldenanalisten Earthrise Alliance. Ze vonden dat ten minste 45 begraafplaatsen sinds 2014 waren vernietigd.
AFP-verslaggevers bezochten verschillende locaties van verwoeste begraafplaatsen. Bij sommigen vonden ze verschillende botten waarvan wetenschappers later bevestigden dat foto’s menselijke resten waren
INFOMAG heeft meer dan 60 andere begraafplaatsen geïdentificeerd die er niet meer zijn, door sites te controleren die de Uyghur-gemeenschap in het buitenland kent, met satellietbeelden die over een aantal jaren zijn genomen.

In antwoord op het verzoek van INFOMAG om commentaar, ontkende de Chinese regering de vernietiging van het kerkhof niet.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring gedeeltelijk: “Regeringen … in Xinjiang respecteren en garanderen de vrijheid van alle etnische groepen … om begraafplaatsen te kiezen en begrafenis- en begrafenismethoden.”

Een officiële aankondiging van de “verhuizing” van een begraafplaats in het westen van Aksu City zei dat het moest worden verplaatst “om aan de vraag van stadsplanning te voldoen en de bouw te bevorderen.”

INFOMAG deelde voor en na foto’s met vijf experts uit Canada, de Verenigde Staten en Australië met ervaring in de cultuur van Uyghur of satellietbeelden. Ze omvatten Rian Thum, een gerespecteerd historicus die satellietbeelden gebruikt als onderdeel van zijn onderzoek naar de islam in China.

Thum bevestigde dat het merendeel van de met hem gedeelde satellietbeelden ongetwijfeld begraafplaatsen waren vernietigd. De andere vier experts hebben de rest van de sites geverifieerd.

“Het is een fenomeen dat zich uitstrekt over de regio Xinjiang,” zei Thum.
Tijdens een persconferentie op 16 december zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de vrijheid van religie van burgers sterk wordt beschermd in Xinjiang en dat de lokale bevolking de maatregelen van de Chinese regering onderschrijft om ‘terrorisme te bestrijden en stabiliteit te handhaven’