Ontmoet de wetenschapper die terug in de tijd probeert te reizen

Ontmoet de wetenschapper die terug in de tijd probeert te reizen

(INFOMAG) – Er is gezegd dat het verleden een vreemd land is. En soms is het een ander land dat we graag willen bezoeken.
Dat kunnen we natuurlijk niet. Terwijl feitelijk reizen alleen wordt beperkt door hoeveel geld we kunnen besparen, visumvereisten en annulering van vluchten, wordt reizen naar vervlogen tijden beperkt door de koude, harde natuurwetten.

Een paar echte filmuitvinders zoals Doc Brown van “Back to the Future” zijn een paar echte wetenschappers die momenteel proberen de droom te realiseren om de klok terug te draaien om naar de ultieme bestemming te reizen.
Onder hen is Ron Mallett, een astrofysicus die veel van zijn volwassen leven heeft gewijd aan het idee dat tijdreizen mogelijk is. Hij heeft de wetenschappelijke vergelijkingen en principes bedacht waarop hij zegt dat een tijdmachine kan worden gemaakt.

Hoewel hij erkent dat zijn theorieën en ontwerpen waarschijnlijk geen tijdreizen in zijn leven toestaan, werkt hij al jaren parallel aan een gerespecteerde academische carrière om zijn droom van teruggaan in de tijd te vervullen om zijn geliefde vader weer te zien.
Mallett was 10 jaar oud toen zijn vader plotseling stierf, aan een hartaanval, een gebeurtenis waarvan de wetenschapper zegt dat hij de weg van zijn leven voor altijd heeft veranderd.

“Voor mij ging de zon op en ging op hem onder, hij was gewoon het middelpunt van de dingen”, vertelt hij INFOMAG Travel. “Zelfs vandaag, na al die jaren, is er nog steeds een onwerkelijkheid voor mij.”

De vader van Mallett, een tv-reparatieman, bracht zijn zoon liefde voor lezen en moedigde zijn ontluikende passie voor wetenschap aan. Ongeveer een jaar na de dood van zijn vader stuitte een treurende Mallett op een geïllustreerde versie van de klassieke sciencefictionroman ‘The Time Machine’.

“Het boek dat mijn leven heeft veranderd”, zegt hij.
Dankzij de verbeelding van auteur H.G. Wells voelde Mallett plotseling dat zijn familietragedie geen einde betekende, maar een begin.
Zestig jaar later is de 74-jarige Mallett professor in de natuurkunde aan de Universiteit van Connecticut. Hij bracht zijn carrière door met het onderzoeken van zwarte gaten en algemene relativiteitstheorie – de theorieën over ruimte, tijd en zwaartekracht die beroemd zijn onderzocht door Albert Einstein.
Mallett theoretiseerde ook over tijdreizen, waarbij hij zijn eigen persoonlijke reis begon: een complexe en vaak omstreden zoektocht om een machine te bouwen die het verleden kon bezoeken.
Hij is nog ver verwijderd van zijn bestemming – sommigen beweren dat hij daar nooit zal komen – maar zijn reis zorgt voor een aangrijpend verhaal dat stilstaat bij de kracht van liefde, de potentie van kinderdromen en de menselijke wens om het lot te beheersen in een onkenbaar universum.