Dit zijn je keuzes wat zorgverzekeringen betreft!

Iedere Nederlander heeft diverse verplichtingen. Zo heeft iedere Nederlander van 18 jaar of ouder een zorgverzekering nodig. We mogen ieder jaar overstappen van zorgverzekering omdat bijvoorbeeld de zorg benodigdheden of het vertrouwen in de zorgverzekeraar veranderd zijn. De nieuwe zorgverzekering gaat in per een januari en dat betekent dat je nog ongeveer een maand hebt om je overstap te regelen. Om zeker te zijn van een juiste overstap moet je goed weten wat je wilt en waar je aan toe bent. Om je hierbij te helpen hebben we de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Aanvullende zorgverzekering

Tijdens het samenstellen van je zorgverzekering heb je verschillende mogelijkheden als het om de inhoud gaat. Iedereen is verplicht een basisverzekering te hebben, maar wat aanvullende verzekeringen betreft kun je hier zelf invulling aan geven. Aanvullende zorgverzekeringen hebben onder andere betrekking op tandartskosten en fysiotherapiekosten. Als je verwacht kosten te maken in de aanvullende markt is het verstandig om voor het komende jaar een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Soort polis

Er zijn twee gangbare polissen. De naturapolis en de restitutiepolis. Het grootste verschil tussen beiden is dat je bij de restitutiepolis volledige keuzevrijheid hebt wat zorg betreft. Je kunt bij elke zorgaanbieder terecht en dit zal onder je verzekering vallen. Bij de naturapolis kun je enkel (zonder extra kosten) terecht bij zorgaanbieders die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. De restitutiepolis kost vanwege deze vrijheid ook wat meer dan de naturapolis. 

Eigen risico

Het eigen risico in de zorgverzekering is het bedrag dat je bij gemaakte zorgkosten zelf moet bijbetalen. Als je bijvoorbeeld een eigen risico hebt van 385 euro, en de totale zorgkosten dat jaar zijn 300 euro, dan betaal je deze 300 euro zelf. Als de zorgkosten 500 euro zijn, dan betaal je 385 euro zelf en betaalt de zorgverzekeraar 115 euro. Je kunt zelf de hoogte van je eigen risico bepalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger het maandelijks te betalen bedrag is! Maak voor jezelf de afweging tijdens het zorgverzekering vergelijken wat het beste bij jou past. Als je regelmatig zorgkosten maakt dan is een laag eigen risico zeker aan te raden.